Multitasking-ul e ucigasul productivitatii

multitasking

Multitasking-ul e deseori mentionat ca fiind unul dintre “miracolele” productivitatii din lumea moderna. Ghilimelele isi merita locul, pentru ca in realitate conceptul de multitasking nu depaseste stadiul de mit. Ba mai mult, dauneaza grav productivitatii.

In teorie, multitasking-ul presupune efectuarea mai multor activitati in acelasi timp.

In realitate vorbim de fapt despre o trecere mai mult sau mai putin rapida de la un task la altul, nicidecum despre rezolvarea lor in acelasi timp. Iar asta se intampla pentru ca mintea umana e construita astfel incat sa permita concentrarea suficienta pe un singur lucru la un moment dat.

Lucrul concomitent la mai multe taskuri poate da o oarecare senzatie de crestere a productivitatii. Daca multitasking-ul e ceva ce practici zilnic, la finalul zilei poti avea impresia ca ai lucrat foarte mult. Iar asta poate fi adevarat. Insa productivitatea nu se masoara in cat de mult lucrezi, ci in cat de multe reusesti sa faci. Adica, in rezultate. De unde si expresia “don’t tell me how much you work, tell me how much you get done”.

Renuntarea la ideea de multitasking te va face mai productiv – iar asta iti va castiga timp pentru celelalte taskuri pe care le ai de facut. Pentru o mai buna ilustrare a ceea ce incerc sa spun de fapt – iti propun in continuare un mic exercitiu.

Sa presupunem ca ai de rezolvat doua taskuri, dupa cum urmeaza. Ai nevoie doar de un pix si o coala de hartie.
Primul task : Scrie pe un rand numerele divizibile cu 3, incepand de la 3 si pana la 60.
Al doilea task : Scrie pe un alt rand cuvantul “Electroencefalograma”.

Acum ocupa-te de primul task fara a face nimic altceva intre timp. Cronometreaza-te, ca sa vezi cat iti ia.
Dupa ce-ai terminat, ocupa-te de al doilea task – din nou, fara a face nimic altceva intre timp. Cronometreaza-te si de aceasta data.
Aduna timpii obtinuti la aceste doua taskuri.

Odata ce-ai facut asta, repeta cele doua taskuri – dar ocupa-te de ele cu intreruperi. Vei scrie tot pe doua randuri separate, cate unul pentru fiecare task – dar vei trece rapid de la un task la altul. Mai exact – scrie primul numar corespunzator primului task (adica 3), apoi scrie prima litera corespunzatoare celui de-al doilea task (adica “e”), apoi al doilea numar din primul task, apoi a doua litera din cel de-al doilea task, apoi al treilea numar din primul task – si tot asa. Cronometreaza-te si de aceasta data.

Compara timpul obtinut in cel de-al doilea caz (cand ai lucrat concomitent la ambele taskuri) cu suma timpilor obtinuti in primul caz (cand ai lucrat separat la fiecare task in parte). Vei observa ca este semnificativ mai mare. Iar complexitatea taskurilor care au facut parte din acest exercitiu este de-a dreptul banala. Aceasta diferenta de timp creste exponential, odata cu complexitatea taskurilor la care vei lucra.

Nu merita sa-ti irosesti timpul incercand sa lucrezi la mai multe lucruri in acelasi timp si mintindu-te ca esti productiv. Nu confunda timpul lucrat cu productivitatea in sine – sunt doua lucruri foarte diferite. Daca nu esti convins ca multitasking-ul e un mit, repeta exercitiul de mai sus in viata de zi cu zi, cu taskuri reale si complexe – si compara rezultatele dupa. Renunta la multitasking si lucreaza secvential, ocupandu-te de un singur lucru la un moment dat. In acest fel, vei castiga timp – pe care-l vei putea folosi pentru celelalte taskuri pe care le ai de rezolvat.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *